Heb je wel eens gemerkt dat wanneer je gestrest bent, verdrietig voelt of jezelf verveelt, je gaat snaaien, zelfs als je geen echte honger hebt? Dit noemen we emotie eten. In deze blog neem ik je mee in hoe emotie eten kan doorslaan in een eetbui.

 Als kind wordt de koppeling tussen emoties en eten al vroeg gemaakt. Toen je nog een baby was, gaf het je vast een veilig en comfortabel gevoel om in de armen van je ouders of opvoeders warme melk te drinken. En misschien ben je als kind wel eens getroost met wat lekkers nadat je iets vervelends had meegemaakt. Als we iets te vieren hebben, doen we dat over het algemeen met lekker eten. Eten wordt een vorm van beloning, troost of compensatie. Door dit soort ervaringen wordt de link gelegd tussen emoties en eten. Als je daarnaast niet goed hebt geleerd hoe je je emoties reguleert, is de kans natuurlijk groot dat je naar eten grijpt op het moment dat je lastige emoties ervaart.

In feite doen we allemaal aan emotie eten en hoeft het geen probleem te zijn. Als je een gezonde relatie hebt met eten, zal je naast eten ook andere mechanismes gebruiken om met je emoties om te gaan. Je doet dan aan emotie eten maar in beperkte mate. Emotie eten kan doorslaan in een eetbui, wanneer je niet mag eten van jezelf en het toch doet..

Als je iets niet mag eten van jezelf, heb je geen gezonde relatie met eten. En dan bedoel ik niet dat je geen noten mag eten bij een notenallergie. Ik heb het dan over dat je jezelf bepaalde producten zoals koek, chocola, chips, en dergelijke ontzegt of beperkt. Er is dan geen vrijheid in je eet keuzes. Vaak zijn deze beperkingen een gevolg van een dieet en/of de wens om af te vallen. Zonder je het doorhebt ontstaan er regels over wat je beter wel en niet kunt eten.

 

Wanneer je dan een lastige of vervelende emotie doormaakt en zin krijgt om te eten (meestal iets met suiker of vet, juist datgene wat je niet mag van jezelf) ontstaat er een tweestrijd. Je wilt graag eten, maar je mag het niet van jezelf. Dit maakt de situatie eigenlijk alleen maar erger want naast de lastige emotie die je al voelde, bouwt zich nu ook een spanning op. Als je niet geleerd hebt hoe je jezelf weer kalmeert, lijkt eten de enige oplossing. Je geeft uiteindelijk toe aan de drang om te eten en door dat innerlijke conflict, verlies je de controle over wat en hoeveel je eet. Zo slaat emotie eten door in een eetbui.

Het is daarom belangrijk om aan zowel emotie regulatie als een gezonde relatie met eten te werken als je last hebt van eetbuien. Eetbuien zijn complex en van meerdere factoren afhankelijk. Het vraagt daarom een brede aanpak. De eerste stap die je kunt zetten, is bij jezelf opmerken wat er precies gebeurt. In welke stappen verandert jouw emotie in een eetbui? En waar heb je eigenlijk behoefte aan? Je kunt achteraf reflecteren op de situatie en wat er is gebeurd. Doe dit regelmatig en je gaat vast een patroon ontdekken.