Negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen die verandering in de weg staan.

Tja, wie zegt dit eigenlijk? Het is een gedachten, en als een gedachten maar vaak genoeg in je hoofd wordt herhaald, wordt het vanzelf een overtuiging. Overtuigingen kunnen je belemmeren om te doen wat echt belangrijk voor je is. Overtuigingen die je al heel lang hebt, worden onderdeel van je zelfbesef. Je gelooft die overtuigingen en het voelt echt als waarheid.

Wist je dat je naar schatting tussen de 20.000 – 60.000 gedachten per dag hebt en dat de meeste gedachten over het verleden of over de toekomst gaan? Je hebt veel herhalende gedachten, vaak in een zin. Ze worden gevormd door de dingen die we mee maken en ze worden beïnvloed door de drijfveren van ons verstand. Je verstand heeft als primaire doel om te overleven en je te beschermen. Verder houdt het van gemak en genot en zal het jou aansturen om keuzes te maken die dat opleveren.

Zoals je weet is het doorbreken van je eetbui patronen ontzettend lastig. Je zult hierbij lastige gevoelens, maar ook een heleboel negatieve en belemmerende gedachten ervaren. Gedachten zoals “Het heeft toch geen zin”, “Ik kan het toch niet”, “Ik heb geen wilskracht” of “Ik zal altijd eetbuien blijven hebben”. Geen wonder dat je niet overgaat tot actie. Als je dit soort gedachten gelooft, waarom zou je er dan aan beginnen? Deze gedachten bieden je als het ware een uitvlucht om niet te hoeven veranderen.

Maar jij bent je gedachten niet. Jouw verstand is onderdeel van jou, maar jij bent niet je verstand. Ik gebruik altijd de metafoor van de bus om dit uit te leggen. Stel je voor dat jij de buschauffeur bent van jouw bus. De bus staat voor jouw leven en jij bent de chauffeur: de hoofdrolspeler van jouw leven. Jouw verstand is een passagier in de bus. Op sommige momenten is die passagier rustig en op andere momenten staat hij naast je in je oor te tetteren. Hij roept van alles en nog wat naar je. Super irritant. Maar het kan zelfs zover gaan dat de passagier probeert om het stuur van je over te nemen en de bus de verkeerde kant op te sturen. De reis verloopt dan heel anders dan wanneer jij zelf aan het stuur had gezeten. Zo gaat dat ook in jouw leven. Als je je laat domineren door je gedachten, volgt er automatisch gedrag, passend bij de drijfveren van je verstand, maar niet zoals jij het had gewild. Wanneer je je gedachten kunt gaan zien voor wat ze zijn: slechts woorden in je hoofd, dan verliezen ze kracht en hebben ze minder grip op je. Je hoeft niet te luisteren naar je verstand. Je hebt een keuze en je kunt het leren om anders te reageren op je belemmerende gedachten en overtuigingen.

Als je last hebt van eetbuien, zijn er ongetwijfeld overtuigingen die jou in de weg staan om door het ongemak heen te gaan en te werken aan een gezonde relatie met eten en jezelf. Herken jij de belemmerende overtuigingen van jouw verstand? Wat zegt je verstand tegen jou?