Een verstoorde relatie met eten: hoe ontstaat het en hoe kun je het herkennen?

Misschien heb je het gevoel dat je de enige bent, maar veel mensen worstelen met hun eetgedrag. Ze voelen zich schuldig na het eten van iets lekkers, ervaren controle verlies of zijn de hele dag in hun hoofd bezig met eten. Er is dan sprake van een verstoorde relatie met eten. Wat zijn de oorzaken hiervan en hoe kun je het nog meer herkennen?

Oorzaken van een verstoorde relatie met eten

Een verstoorde relatie met eten ontstaat niet zomaar. Er zijn vaak verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van een verstoorde relatie met eten.

De dieetcultuur en de maatschappelijke druk om dun te zijn

In onze maatschappij wordt slank zijn vaak gezien als het schoonheidsideaal.  Vanaf jonge leeftijd krijgen we al te horen wat ‘goed’ en ‘slecht’ eten is, en dat dik zijn ongezond is. Diëten worden gepromoot als de oplossing tegen dik zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen onrealistische doelen nastreven en een negatief lichaamsbeeld ontwikkelen. Als reactie proberen we ons lichaam te ‘fixen’ door middel van anders of minder eten. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat we niet meer normaal met voeding omgaan, omdat er steeds de angst is om weer aan te komen of het verlangen om af te vallen. 

Een lijnverleden en eetregels

Mensen die veel hebben gelijnd, ontwikkelen vaak eetregels. Wanneer we die regels volgen en te weinig eten, ervaart je lichaam een soort schaarste of tekort. Hierdoor krijg je juist de drang om veel te eten om dit te kort te compenseren, wat kan leiden tot verlies van controle en eetbuien.

Opvoeding 

Opvoeding speelt een belangrijke rol in hoe we met eten omgaan. Regels over eten en opmerkingen van ouders over lichaamsgewicht kunnen invloed hebben op hoe jij naar eten en lichaamsgewicht kijkt. In je opvoeding krijg je ook bepaalde gewoontes mee. Als je moeder altijd op dieet was of als je vaak chips en frisdrank bij je ontbijt kreeg, heb je misschien nooit geleerd wat een gezonde relatie met eten is.

Gebrekkige emotie regulatie

Als je nooit geleerd hebt hoe je omgaat met je emoties, en er zijn periodes in je leven waarin je veel moeilijke emoties ervaart, kan eten een manier worden om met deze emoties te dealen. Het wordt dan een gewoonte om naar eten te grijpen als je bijvoorbeeld stress, verveling, verdriet of eenzaamheid ervaart. Dit zorgt ervoor dat je regelmatig eet terwijl je geen honger hebt en je je daarna schuldig voelt. 

Kenmerken van een verstoorde relatie met eten

Hoe weet je of je een verstoorde relatie met eten hebt? Dit zijn enkele veelvoorkomende signalen:

  • Schuldgevoel na het eten: je voelt je schuldig of schaamt je na het eten van wat lekkers, vooral na het eten van iets ‘ongezonds’

  • Stiekem eten: je wacht tot je alleen bent en eet dan hetgeen je al de hele dag wilt eten omdat je bang bent voor het oordeel van iemand anders

  • Eetregels en restricties: je hebt regels over wat, wanneer en hoeveel je mag eten, en het voelt als falen als je je hier niet aan kunt houden

  • Eetbuien, teveel snaaimomenten en stiekem eten: je eet regelmatig te veel, vaak snel en zonder ervan te genieten

  • Controle verlies: je hebt het gevoel dat je regelmatig geen controle hebt over je eetgedrag

  • Compensatiegedrag: je probeert je eetgedrag te compenseren door te minder te eten, overmatig te sporten of bepaalde voedingsmiddelen helemaal te vermijden

  • Obsessioneel bezig zijn met eten en gewicht: je denkt de hele dag na over eten en je gewicht en dit beïnvloedt hoe je je voelt en de keuzes die je maakt in je leven

  • Niet in contact met je lichaam: je merkt je honger- en verzadigingssignalen nauwelijks op omdat je naar je hoofd luistert als het om eten gaat

  • Angst om aan te komen: je vermijd bepaalde producten of gerechten uit angst om aan te komen

Wat kun je doen als je wilt werken aan een gezonde relatie met eten?

Een verstoorde relatie met eten kun je herstellen. Het begint met bewustwording en inzicht verkrijgen in het ontstaan van je huidige relatie met eten. Daarna kun je werken aan het loslaten van je eetregels en leren eten op basis van je lichaamssignalen (Intuïtief Eten). Het is ook belangrijk om te werken aan je lichaamsbeeld, omdat een negatief lichaamsbeeld vaak je eetgedrag beïnvloedt.

In mijn begeleiding help ik je stap voor stap om je relatie met eten te herstellen en werken we aan een positiever lichaamsbeeld. Ben je nieuwsgierig naar mijn begeleiding en wil je alvast aan de slag? Vraag dan de gratis startmodule aan, die je helpt om meer inzicht te krijgen in jouw eetgedrag. 

Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op, dan bespreken we je situatie en vertel ik je hoe mijn begeleiding werkt.

 

Lieve groet,  Anna