FAQ

Veel gestelde vragen

Mijn antwoorden

Deze vragen worden mij vaker gesteld en daarom leek het mij handig om ze te beantwoorden op mijn website. Mocht je een andere vraag hebben, neem gerust contact met mij op!

Waarom gebruik ik geen weegschaal in mijn praktijk?

Dit is een bewuste keuze die past bij de begeleiding van mijn doelgroep. Wegen is om verschillende redenen niet helpend als je last hebt van verstoord eetgedrag zoals eetbuien, snoep- en snaaibuien, emotie eten en overeten. Verstoord eetgedrag komt meestal voort uit lichaamsontevredenheid. Wegen is een trigger tot lichaamsontevredenheid. Het getal op de weegschaal wordt vaak als teleurstellend ervaren en als het wel een keer meevalt, kan het een vrijbrief zijn om die dag meer te gaan eten. Beide kunnen controleverlies in het eten als resultaat hebben en staan het herstellen van je relatie met eten in de weg.

Daarnaast is jezelf wegen een poging van controle hebben op je gewicht en/of eetgedrag, maar dat gaat niet en daardoor gebeurt doorgaans het tegenovergestelde.

Verder zet wegen aan tot lijngericht eetgedrag waardoor eetregels in stand blijven en je in je hoofd toch bezig blijft met afvallen. Dit maakt het lastig om grip te krijgen op je eetgedrag. Bovendien is lijnen op de lange termijn niet goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Jezelf wegen is daarom niet helpend als je een gezonde relatie met eten wilt ontwikkelen, als gezondheid belangrijk voor je is en als je wilt werken aan een positiever lichaamsbeeld. En daarom is het een bewuste keuze om geen weegschaal in de praktijk te hebben.

Wat als je wel graag wilt afvallen?

De wens om af te vallen begrijp ik heel goed. We leven in een samenleving waarin dunne of gespierde lichamen het schoonheidsideaal zijn en mensen in een dikker lichaam helaas anders behandeld worden. Nog een reden waarom je wilt afvallen, is misschien je gezondheid.

Het is goed om te weten dat je gewicht ontzettend weinig invloed heeft op je algehele gezondheid. Jouw conditie en je labwaarden zeggen bijvoorbeeld veel meer over je gezondheid. Je kunt daarom beter gezonde gewoontes aanleren dan je te focussen op gewichtsverlies.

Wanneer ik met mijn cliënten gewichtsverlies als doel zou stellen, blijft de verstoorde relatie met eten bestaan. Het houdt lichaamsontevredenheid in stand en triggert ongewenst eetgedrag zoals eetbuien en emotie eten.

Maar ik ben niet tegen afvallen als resultaat. Het is zeker mogelijk dat je afvalt door te werken aan de relatie met eten en je lichaam. Wanneer er rust komt in je eetgedrag, zoekt je lichaam het natuurlijke setpoint (het gewicht dat bij jouw lichaam hoort) weer op. Dat kan minder zijn dan je op dit moment weegt. Ik gun het je van harte als het gebeurt, maar bewust bezig zijn met afvallen staat helaas haaks op mijn begeleiding en gaat dus niet samen.

Wat is gewichtsneutraal werken?

 

In mijn praktijk werk ik zoveel mogelijk gewichtsneutraal. Dat is het tegenovergestelde van gewichtscentraal, waarbij gewicht centraal staat in de behandeling. Gewichtsneutraal werken betekent dat ik geen focus leg op het gewicht, maar op de fysieke en mentale gezondheid. In mijn begeleiding gaat het dan om: grip krijgen op je eetgedrag, leren luisteren naar je fysieke signalen, een gezonde relatie ontwikkelen met eten, werken aan een positiever lichaamsbeeld, effectieve emotie-regulatie, leren omgaan met lastige gedachten en overtuigingen en goede zelfzorg. Omdat ik gewichtsneutraal werk, gebruik ik geen weegschaal, geen taille omtrek meetlint en maak ik ook geen weekmenu’s en boodschappenlijstjes.

Gezondheid wordt door veel verschillende factoren bepaald. Gewicht is daar slechts een heel klein onderdeel van. Hoewel veel mensen dat wel denken, word je gezondheid dus niet bepaald door je gewicht. Je gezondheid wordt wel voor een groot deel bepaald door je (eet)gedrag. Gewicht is geen gedrag!

Werken aan een gezonde relatie met eten en je lichaam helpt om gezonde gewoontes te ontwikkelen en daardoor zal je fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Gevolgen daarvan kunnen zijn: lekkerder in je vel zitten, verbeterde bloedwaarden, fitter voelen, meer zelfvertrouwen, rust in je hoofd, grenzen beter kunnen aangeven, minder stress, mentaal weerbaarder zijn en je gelukkiger voelen.

Als je gewend bent aan een gewichtscentrale aanpak, kan het even wennen zijn om te vertrouwen op een gewichtsneutrale aanpak. Dat kan eng en onzeker aanvoelen. Maar ik kan je verzekeren dat het uiteindelijk juist ontzettend krachtig voelt als je het vertrouwen in jezelf en je lijf weet terug te vinden!

Word mijn begeleiding vergoed?

 

Dat hangt van je situatie af. Ik ben diëtist en ACT therapeut en sta als diëtist geregistreerd in het kwaliteitsregister. Maar ik heb geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars omdat ik zorg willen kunnen bieden passend bij mijn doelgroep zonder regels en verplichtingen. Deze keuze kan wel wat invloed hebben op de vergoeding.

In jouw basisverzekering zit 3 uur vergoeding voor de diëtist. Dat geldt ook voor mijn begeleiding, maar dit wordt pas vergoed nadat je je eigen risico betaald hebt (die €385,-). Heb je je eigen risico al betaald, dan krijg je gemiddeld 60-80% van 3 uur van mijn begeleiding vergoed.

Wanneer je nog een aanvullende verzekering hebt, krijg je mogelijk nog wat extra vergoed. Via deze link kun je opzoeken of jouw aanvullende verzekering extra uren diëtetiek vergoed. Maar let op: de zorgverzekeraar betaald pas de aanvullende vergoeding nadat de uren uit de basiszorg zijn gebruikt. De uren in de aanvullende verzekering zijn niet afhankelijk van je eigen risico.

Om zeker te weten wat je vergoeding is, raad ik je aan om zelf even contact op te nemen met jouw zorgverzekering.

Wat is ACT en hoe kan ACT jou helpen om weer grip te krijgen op je eetgedrag?

 

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en het doel van ACT is je psychologische flexibiliteit vergroten. Dat klinkt misschien wat vaag, maar wat ermee bedoeld wordt, is dat je leert omgaan met je niet helpende gedachten, belemmerende overtuigingen en lastige emoties zodat je meer het leven kunt leiden waar je blij van wordt (volgens je waarden). Door met ACT te werken zal je veerkracht toenemen.

Als je last hebt van controle verlies in het eten (eetbuien, emotie eten, overeten) en/of een negatief lichaamsbeeld, zal je psychologische flexibiliteit laag zijn. Ik pas daarom graag elementen uit ACT toe om je psychologische flexibiliteit te vergroten zodat je een positiever lichaamsbeeld kunt ontwikkelen en een gezonde relatie met eten. Ik zal uitleggen hoe ACT daarbij kan helpen.

ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden:

Acceptatie > ruimte maken voor vervelende ervaringen zoals lastige emoties. Als lastige emoties niet hoeven te worden gedempt of vermeden (maar worden gereguleerd) kan emotie-eten worden voorkomen. Daarnaast gaat het hier ook over het accepteren dat je niet overal invloed op hebt zoals je gewicht en lichaamsvormen. Acceptatie helpt bij het ontwikkelen van een positiever lichaamsbeeld.

Defusie > afstand nemen van je gedachten. Negatieve, oordelende en niet helpende gedachten zorgen voor onrust en hebben invloed op je eetgedrag. De beslissing om te gaan eten, neem je in je hoofd. Het is dus ontzettend helpend als je leert om anders om te gaan met je gedachten zodat je er niet naar hoeft te luisteren.

Het zelf > flexibel omgaan met je zelf(beeld). Je hebt een beeld van wie je bent (inclusief je uiterlijk) en hoe je je moet gedragen. Die overtuigingen kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Ze kunnen je het gevoel geven dat je faalt en ze kunnen lastige emoties en oordelende gedachten veroorzaken. Dat zijn weer triggers voor controle verlies in je eetgedrag. Het helpt dus om een flexibelere houding aan te nemen ten aanzien van je zelfbeeld en om aan je belemmerende overtuigingen te werken. Zelfcompassie is een manier om dit te doen.

Hier en nu > aanwezig kunnen zijn in het huidige moment. Dit houdt in dat je meer contact gaat maken met je binnenwereld, opmerken wat er op dit moment gebeurt. Het helpt je om je innerlijke signalen zoals honger en verzadiging te kunnen opmerken en om je bewust te worden van je behoeftes. Daarnaast is deze vaardigheid nodig om je gedachten en emoties te kunnen opmerken zodat je bewust niks kunt doen met je gedachten en ruimte kunt maken voor je emoties. Daarnaast maak je in het hier en nu ook gebruik van je zintuigen om contact te maken met je buitenwereld. In de praktijk kun je dat bijvoorbeeld toepassen met bewust en aandachtig eten zodat er echte verzadiging kan optreden.

Waarden > stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt en waar je levensvreugde uithaalt. Een onrealistisch schoonheidsideaal nastreven is geen waardengericht leven en maakt je niet gelukkig. Dit kost tijd, die je ook zou kunnen besteden aan de mensen en dingen die belangrijk voor je zijn. Ontdekken wat je waarden zijn en daar steeds meer naar gaan leven, heeft een positieve invloed op je mentale welzijn. Daardoor zit je lekkerder in je vel en kun je beter werken aan een fijne relatie met eten en je lichaam.

Toegewijde actie > investeren in je waarden. Als je worstelt met je lichaamsbeeld en/of je eetgedrag, dan ben je waarschijnlijk geneigd om pas echt te gaan genieten van het leven nadat je een x aantal kilo bent afgevallen of nadat je bepaalde (eet/beweeg)doelen hebt behaald. Je laat je tegenhouden door je eigen gedachten en je emoties zoals angst en schaamte. Op deze manier loop je veel mis in het leven. Toegewijde actie helpt je om te kunnen werken aan jezelf, aan je eetgedrag, aan je lichaamsbeeld ook al heb je last van je eigen gedachten en emoties. Het gaat hier om het vergroten van je bereidheid. Uiteindelijk word je daar een veerkrachtiger en gelukkiger mens van.

Wat is Intuïtief Eten en hoe kan het jou helpen om een gezonde relatie met eten en je lichaam te ontwikkelen?

 

Intuïtief eten is een anti-dieet methode en is volledig wetenschappelijk onderbouwd. Deze methode is ontwikkeld door 2 diëtisten, namelijk Evelyn Tribole en Elyse Resch. Intuïtief Eten kent 10 basisprincipes waarbij gezondheid en het luisteren naar je innerlijke signalen centraal staan. De principes van Intuïtief Eten helpen om je relatie met eten te herstellen.

Het is niet zo dat ik de principes stuk voor stuk toepas in mijn begeleiding, maar ik sta wel achter het gedachtengoed van Intuïtief Eten en deze methode is verweven in mijn begeleiding.

 

De 10 basisprincipes zijn:

Basisprincipe 1: zet de dieetbril af. Doe dieetboeken, etc. weg, verzet je tegen de dieetcultuur omdat ze valse hoop geven. Jij voelt je een mislukking, het dieet werkt niet en elke keer kom je alleen maar meer aan.

Basisprincipe 2: respecteer je honger. Voed je lichaam met voldoende energie en koolhydraten. Doe je dat niet dan kun je een oerdrift tot overeten triggeren. Leren om dit eerste biologische signaal te respecteren vormt de basis voor het opnieuw opbouwen van vertrouwen in jezelf en in eten.

Basisprincipe 3: sluit vriendschap met eten. En geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Als je van jezelf bepaalde producten niet mag eten, kan dat leiden tot sterke gevoelens van een tekort of gemis die zich ontwikkelt in een enorm sterke eetdrang wat vaak overeten als gevolg heeft.

Basisprincipe 4: stuur de eetpolitie weg. Zeg luid ‘nee’ tegen je gedachten die je vertellen dat je goed bezig bent als je zo min mogelijk eet en slecht bezig bent als taart eet. De “eetpolitie” houdt toezicht op de dieetregels en is diep geworsteld in je verstand.

Basisprincipe 5: ontdek voldoening. Door de dieetcultuur vergeten we het genot en voldoening van eten. Als je eet wat je echt wilt, in een omgeving die uitnodigend is, is dat een heel fijn gevoel. Het draag bij aan je voldaan en tevreden voelen.

Basisprincipe 6: voel je verzadiging. Om je verzadiging te respecteren moet je erop vertrouwen dat je jezelf het eten geeft waar je zin in hebt. Merk de signalen van je lichaam op die vertellen dat je geen honger meer hebt en volg de signalen die aangeven dat je comfortabel vol zit.

Basisprincipe 7: wees lief voor je emoties. Lastige emoties horen bij het leven. Eten lost deze emoties niet op. Je leren hoe je eten bewust kunt gebruiken als copingsmechanisme en daarnaast werken aan andere copingsmechanismen om je emoties te uiten.

Basisprincipe 8: respecteer je lichaam. Accepteer je genetische blauwdruk. Net zoals je schoenmaat 40 niet kunt veranderen in maat 38, is het net zo zinloos om dat met je lichaamsomvang te proberen.

Basisprincipe 9: beweging – voel het verschil. Vergeet fanatiek sporten. Verplaats je aandacht naar hoe het voelt om te bewegen, i.p.v. te richten op hoeveel kcal je verbrandt.

Basisprincipe 10: eer je gezondheid. Maak keuzes die je gezondheid respecteren en je een goed gevoel geven. En eet wat je lekker vindt! Je hoeft niet perfect te eten om gezond te zijn. Vooruitgang telt, niet perfectie!

Heb je vragen?

Kennismaken

Voel je welkom! Ik maak graag kennis met je en beantwoord al je vragen. Online begeleiding is ook mogelijk. Laat je gegevens achter en ik neem snel contact met je op. Het is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.