FAQ

Veel gestelde vragen

Mijn antwoorden

Deze vragen worden mij vaker gesteld en daarom leek het mij handig om ze te beantwoorden op mijn website. Mocht je een andere vraag hebben, neem gerust contact met mij op!

Waarom gebruik ik geen weegschaal in mijn praktijk?

Dit is een bewuste keuze die past bij de begeleiding van mijn doelgroep. Wegen is om verschillende redenen niet helpend als je last hebt van verstoord eetgedrag zoals eetbuien, snoep- en snaaibuien, emotie eten en overeten. Verstoord eetgedrag komt meestal voort uit lichaamsontevredenheid. Wegen is een trigger tot lichaamsontevredenheid. Het getal op de weegschaal wordt vaak als teleurstellend ervaren en als het wel een keer meevalt, kan het een vrijbrief zijn om die dag meer te gaan eten. Beide kunnen controleverlies in het eten als resultaat hebben en staan het herstellen van je relatie met eten in de weg.

Daarnaast is jezelf wegen een poging van controle hebben op je gewicht en/of eetgedrag, maar dat gaat niet en daardoor gebeurt doorgaans het tegenovergestelde.

Verder zet wegen aan tot lijngericht eetgedrag waardoor eetregels in stand blijven en je in je hoofd toch bezig blijft met afvallen. Dit maakt het lastig om grip te krijgen op je eetgedrag. Bovendien is lijnen op de lange termijn niet goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Jezelf wegen is daarom niet helpend als je een gezonde relatie met eten wilt ontwikkelen, als gezondheid belangrijk voor je is en als je wilt werken aan een positiever lichaamsbeeld. En daarom is het een bewuste keuze om geen weegschaal in de praktijk te hebben.

Wat als je wel graag wilt afvallen?

De wens om af te vallen begrijp ik heel goed. We leven in een samenleving waarin dunne of gespierde lichamen het schoonheidsideaal zijn en mensen in een dikker lichaam helaas anders behandeld worden. Nog een reden waarom je wilt afvallen, is misschien je gezondheid.

Het is goed om te weten dat je gewicht niet zoveel zegt over je algehele gezondheid. Jouw conditie en je labwaarden zeggen bijvoorbeeld veel meer over je gezondheid. Je kunt daarom beter gezonde gewoontes aanleren dan je te focussen op gewichtsverlies.

Wanneer ik met mijn cliënten gewichtsverlies als doel zou stellen, blijft de verstoorde relatie met eten bestaan. Het houdt lichaamsontevredenheid in stand en triggert ongewenst eetgedrag zoals eetbuien en emotie eten.

Maar ik ben niet tegen afvallen als resultaat. Het is zeker mogelijk dat je afvalt door te werken aan de relatie met eten en je lichaam. Wanneer er rust komt in je eetgedrag, zoekt je lichaam het natuurlijke setpoint (het gewicht dat bij jouw lichaam hoort) weer op. Dat kan minder zijn dan je op dit moment weegt. Ik gun het je van harte als het gebeurt, maar bewust bezig zijn met afvallen staat helaas haaks op mijn begeleiding en gaat dus niet samen.

Wat is gewichtsneutraal werken?

In mijn praktijk werk ik zoveel mogelijk gewichtsneutraal. Dat is het tegenovergestelde van gewichtscentraal, waarbij gewicht centraal staat in de behandeling. Gewichtsneutraal werken betekent dat ik geen focus leg op het gewicht, maar op de fysieke en mentale gezondheid. In mijn begeleiding gaat het dan om: grip krijgen op je eetgedrag, leren luisteren naar je fysieke signalen, een gezonde relatie ontwikkelen met eten, werken aan een positiever lichaamsbeeld, effectieve emotie-regulatie, leren omgaan met lastige gedachten en overtuigingen en goede zelfzorg. Omdat ik gewichtsneutraal werk, gebruik ik geen weegschaal, geen taille omtrek meetlint en maak ik ook geen weekmenu’s en boodschappenlijstjes.

Gezondheid wordt door veel verschillende factoren bepaald. Gewicht is daar slechts een heel klein onderdeel van. Hoewel veel mensen dat wel denken, word je gezondheid dus niet bepaald door je gewicht. Je gezondheid wordt wel voor een groot deel bepaald door je (eet)gedrag. Gewicht is geen gedrag!

Werken aan een gezonde relatie met eten en je lichaam helpt om gezonde gewoontes te ontwikkelen en daardoor zal je fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Gevolgen daarvan kunnen zijn: lekkerder in je vel zitten, verbeterde bloedwaarden, fitter voelen, meer zelfvertrouwen, rust in je hoofd, grenzen beter kunnen aangeven, minder stress, mentaal weerbaarder zijn en je gelukkiger voelen.

Als je gewend bent aan een gewichtscentrale aanpak, kan het even wennen zijn om te vertrouwen op een gewichtsneutrale aanpak. Dat kan eng en onzeker aanvoelen. Maar ik kan je verzekeren dat het uiteindelijk juist ontzettend krachtig voelt als je het vertrouwen in jezelf en je lijf weet terug te vinden!

Word mijn begeleiding vergoed?

Dat hangt van je situatie af. Ik ben diëtist en ACT therapeut en sta geregistreerd in het kwaliteitsregister voor diëtisten. Maar ik heb geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars omdat ik zorg willen kunnen bieden passend bij mijn doelgroep zonder regels en verplichtingen. Deze keuze kan wel wat invloed hebben op de vergoeding.

In jouw basisverzekering zit 3 uur vergoeding voor de diëtist. Dat geldt ook voor mijn begeleiding, maar dit wordt pas vergoed nadat je je eigen risico betaald hebt (die €385,-). Heb je je eigen risico al betaald, dan krijg je gemiddeld 60-80% van 3 uur van mijn begeleiding vergoed.

Wanneer je nog een aanvullende verzekering hebt, krijg je mogelijk nog wat extra uren vergoed. Via deze link kun je opzoeken of jouw aanvullende verzekering extra uren diëtetiek vergoed. Maar let op: de zorgverzekeraar betaald pas de aanvullende vergoeding nadat de uren uit de basiszorg zijn gebruikt. De uren in de aanvullende verzekering zijn niet afhankelijk van je eigen risico.

Om zeker te weten wat je vergoeding is, raad ik je aan om zelf even contact op te nemen met jouw zorgverzekering.

Is er een wachtlijst?

Nee, op dit moment is er geen wachtlijst en kun je snel bij mij terecht. In veel gevallen is dat dezelfde week of binnen 1-2 weken. 

Heb je vragen?

Kennismaken

Voel je welkom! Ik maak graag kennis met je en beantwoord al je vragen. Online begeleiding is ook mogelijk. Laat je gegevens achter en ik neem snel contact met je op. Het is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.