Heb je last van eetbuien, emotie eten of teveel snaaimomenten?
Ben je klaar met de onrust, schaamte, dwangmatigheid, het jojo-effect, zorgen maken over je gezondheid en je ontevreden voelen over je lichaam?
Werk dan aan grip op je eetgedrag! Ontwikkel een gezonde relatie met eten, voel je beter in je lijf en ervaar eindelijk rust rondom eten.
Moe van de eindeloze strijd tegen eet- en snaaibuien?
Je probeert al lange tijd grip te krijgen op je eetgedrag, maar de drang om te (vr)eten wint nog te vaak. Je wéét dat het beter is om niet toe te geven, maar op de een of andere manier lukt het je niet om daadwerkelijk weerstand te bieden. Na iedere “mislukte dag” neem je jezelf voor het morgen beter te doen. Je let weer goed op wat je eet: niet te veel en zo gezond mogelijk. Je probeert de zin in iets lekkers te negeren, maar die drang wordt steeds sterker, totdat je het niet meer kunt weerstaan. En als je eenmaal begint, gaat alles op. Het voelt alsof je gevangen zit in een eindeloze strijd tegen je eigen eetgedrag.
Eten beheerst je leven. Je bent er de hele tijd mee bezig. Het zorgt voor onrust en leidt je af van wat echt belangrijk voor je is: de mensen om je heen, je gezondheid en je persoonlijke geluk. Bovendien voel je je door het dwangmatige eten niet jezelf; je merkt dat het je humeur bepaald en dat je daardoor anders reageert op de mensen om je heen.
Een belangrijke reden waarom je je eetgedrag onder controle wilt krijgen, is je gewicht en gezondheid. Je voelt je niet goed bij al dat overeten. Misschien hebben artsen je zelfs geadviseerd om af te vallen. Je hebt het al vaak geprobeerd, maar telkens weer komen die eet- of snaaibuien terug. Je verlangt naar een gezonde relatie met eten, zodat je een gebalanceerd eetpatroon kunt creëren dat zowel bij je past als goed voor je is.
Dat eeuwige gevecht tegen je eetgedrag. Je probeert al lange tijd grip te krijgen op je eetgedrag, maar de sterke drang om te eten wint het te vaak van je goede eetvoornemens.
Een te grote impact op je leven. Eten beheerst je leven en zorgt voor onrust, waardoor je wordt afgeleid van wat echt belangrijk is zoals je relaties, gezondheid en geluk.
Je maakt je zorgen over je gewicht en je gezondheid. Al dat overeten voelt niet goed. Je wilt graag goed voor jezelf en je lichaam zorgen, maar op deze manier lukt dat gewoon niet.
Schuldgevoelens en schaamte. Je eet stiekem als je alleen bent, uit angst voor de oordelen van anderen. De schaamte en het schuldgevoel achteraf zijn ontzettend vervelend om te ervaren.
met begeleiding van eetbuipraktijk
Grip op je eetgedrag
Wanneer je al jarenlang worstelt met je eetgedrag, is het best lastig om er zelfstandig uit te komen. EetbuiPraktijk is volledig gericht op het helpen van mensen met een ongezonde relatie met eten en ongewenst eetgedrag zoals eetbuien en emotie eten. Mijn begeleiding past bij jou als je verlangt naar:
Grip op je eetgedrag. Bewust kunnen kiezen voor iets lekkers, stoppen wanneer je genoeg hebt en weten hoe je eet- en snaaibuien kunt voorkomen.
Een gezonde relatie met eten. Een stabiel eetpatroon zonder diëten en strenge eetregels. Luisteren naar je honger en verzadiging, genieten van eten zonder schuldgevoel achteraf en niet langer stiekem eten.
Een positiever lichaamsbeeld. Lekkerder in je vel zitten door gehoor te geven aan je behoeftes en te werken aan acceptatie, zelfcompassie en goede zelfzorg. Het helpt niet om je lichaam continu af te kraken en onrealistische verwachtingen te hebben.
Effectievere emotieregulatie. Je herkent de emoties die jouw ongewenste eetgedrag triggeren en begrijpt wat ze je willen vertellen. Door je emoties beter te reguleren, kun je hier effectief mee omgaan zonder eten als copingsmechanisme nodig te hebben.
Rust rondom eten zodat je je kunt focussen op wat écht belangrijk is. Wanneer je weer grip hebt op het eten, ontstaat er meer tijd en ruimte voor je relaties, je dromen en je levensgeluk.
Even voorstellen: ik ben Anna
Gewichtsneutrale diëtist I ACT Therapeut I lichaamsbeeldcoach (io)
Het is mijn voorrecht om mensen te mogen helpen om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen zodat zij weer grip krijgen op hun eetgedrag. Om dit werk te kunnen doen, heb ik als diëtist aanvullende studies en scholingen gevolgd: ACT therapeut, Psychologie van Eetgedrag, Psychosociale Basiskennis, Intuïtief Eten en ter extra verdieping volg ik momenteel de Body Image Intensive (lichaamsbeeldcoaching).
Met deze kennis en vaardigheden leer ik jou hoe je weer grip krijgt op je eetgedrag zodat eten weer een normale plek kan innemen in jouw leven.
Wist je dat je ook online begeleid kunt worden via beeldbellen? Aan jou de keuze!
Wanneer is mijn begeleiding de juiste keuze voor jou?
Een succesvol eindresultaat is afhankelijk van ons beide, maar uiteindelijk ben jij degene die het harde werk zult verrichten. Het is belangrijk dat je er tijd en energie voor vrij maakt om aan de slag te gaan met de informatie en de oefeningen die ik je aanreik.
Naast tijd en energie vraag ik bereidheid van jou. De bereidheid en een open houding om dingen te proberen waar je misschien wat weerstand bij voelt. Om door te gaan ook al zegt je hoofd misschien wel dat het je toch nooit gaat lukken. Dit hoort er helaas bij. Ik luister naar je en ik help je als je dit ervaart.
Vrijwel al mijn cliënten hebben een grote wens om af te vallen. Dat is heel begrijpelijk en die mag er zijn. Maar het bewust nastreven van gewichtsverlies en dus strenger omgaan met je voeding, zal jouw proces verstoren. Ik kan je niet helpen als je niet wilt werken aan het loslaten van diëten en eetregels. Het is belangrijk dat je dit beseft en er oké mee bent om gedurende onze samenwerking niet te focussen op afvallen.
Wanneer je grip hebt op je eetgedrag en precies weet waarom en wanneer het mis gaat, kun je van daaruit experimenteren met je eetgedrag met het doel afvallen. Maar niet wanneer je nog middenin het proces zit van onderzoeken, inzichten verkrijgen en vaardigheden aanleren.
Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn begeleiding en voel je dat deze benadering voor jou de oplossing zou kunnen zijn?
Laten we dan even kennis maken om de mogelijkheden te bespreken!
Van stiekem jezelf overeten naar
in het bijzijn van anderen genieten van wat lekkers
Tijdens de begeleiding werken we aan: grip op je eetgedrag en een gezonde relatie met eten.
Mijn begeleiding bestaat uit 1-op-1 sessies in combinatie met modules. De modules zijn zo ontwikkeld dat je thuis zelfstandig verder kunt werken aan je eetgedrag. Zo kom je elke dag een klein stapje verder in de richting van jouw einddoel. Ben je benieuwd naar de inhoud van de modules? Hieronder heb ik ze beschreven.
Startmodule: inzicht in het ontstaan van jouw ongewenste eetgedrag
Iedereen heeft vanaf de geboorte een gezonde relatie met eten. Je kunt dingen meemaken waardoor jouw relatie met eten verandert. Het helpt om te weten waardoor jouw ongewenste eetgedrag is ontstaan.
In deze module komt het volgende aan bod:
- uitleg en kenmerken van een verstoorde relatie met eten
- de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van een verstoorde relatie met eten uitgelegd met reflectievragen zodat je bij jezelf antwoorden kunt vinden
De dieetcultuur en diëten
Deze module is helpend als je nog vast zit in de wereld van diëten en te strenge regels omtrent eten. Dit staat een gezonde relatie met eten in de weg.
Deze module gaat over:
- de dieetcultuur in onze maatschappij herkennen
- de nadelige gevolgen en gevaren van diëten inzien en begrijpen waarom diëten juist averechts werken
- kennismaken met de dieet-eetbui cirkel en snappen welk gedrag het overeten veroorzaakt
- een terugblik naar je eigen lijnverleden en nadenken of je hier nog langer mee door wilt gaan
- inzichtelijk maken welke dingen jij zelf doet die je dieetmindset in stand houden
- tips en adviezen over de dingen die je kunt doen om minder bezig te zijn met diëten en je gewicht om zo langzaam het dieetgedrag achter je te kunnen laten
Fysieke verzadiging (honger voorkomen)
Deze module doorloopt vrijwel iedereen. Met honger is de drang om te eten groter en kun je de andere onderliggende oorzaken moeilijker opmerken.
Deze module gaat over:
- het creëren van een stabiele regelmaat in je voedingsinname
- in contact komen met je innerlijke signalen zoals honger en verzadiging en leren om er beter naar te luisteren
- wat het verschil is tussen fysieke en mentale verzadiging en hoe een eetdrang wordt veroorzaakt vanuit een gebrek hieraan
- hoe je voedzamer kunt eten op een manier die bij jou past
- het in kaart brengen van jouw persoonlijke smaakvoorkeuren
Mentale verzadiging (van eten genieten)
Deze module is het vervolg op de module Fysieke verzadiging en gaat over de vrijheid om van eten te mogen genieten.
De inhoud van deze module:
- het (her)ontdekken van de producten en/of gerechten je heel erg lekker vindt, maar jezelf nu ontzegt
- jezelf toestemming geven om dit soort producten en gerechten te mogen eten
- hoe je met aandacht kunt eten voor maximale mentale verzadiging en welke invloed dat heeft op de hoeveelheid die je eet
- een afgestemd voedingspatroon waarin je voedzame en mentaal verzadigende producten verwerkt zodat je een basis creëert om van daaruit te kunnen werken aan de andere oorzaken van ongewenst eetgedrag
Bewustzijn vergroten (mindfulness)
Om naar je behoeftes en je emoties te kunnen luisteren, moet je een bepaald bewustzijn ervaren. Dat is ook nodig voor het op tijd opmerken van je niet helpende gedachtenpatronen. Je kunt je bewustzijn vergroten door mindfulness.
Deze module gaat over:
- wat mindfulness nou eigenlijk inhoudt
- hoe mindfulness helpt om je eigen niet helpende patronen te kunnen opmerken zodat je ze kunt doorbreken
- manieren van het beoefenen van mindfulness oefeningen
- acceptatie als onderdeel van mindfulness
Luisteren naar je lichaam
Wanneer er onvoldoende wordt geluisterd naar de signalen (behoeftes) van het lichaam kan dit worden verward met honger. Of eten kan gebruikt worden als compensatie middel. Deze module is helpend als je van jezelf weet dat je niet goed luistert naar je lichaam.
De inhoud:
- concrete voorbeelden van fysieke signalen die we vaak negeren
- reflectie dagboekjes om zelf inzicht te krijgen in jouw fysieke behoeftes
- een actieplan (indien gewenst)
De invloed van gedachten
In je hoofd maak je de beslissing om iets wel of niet te eten. Vaak zijn er tegenstrijdige gedachten (alles of niets), dat geeft spanning en kan doorslaan in ongecontroleerd overeten. Daarnaast hebben je overtuigingen en oordelen ook invloed op ongewenst eetgedrag. Een belangrijke module dus!
De inhoud gaat over:
- de drijfveren van ons verstand zodat je beter kunt begrijpen waarom je bepaalde gedachten over eten hebt
- onderzoeken welke negatieve, niet helpende of oordelende gedachten jij zelf hebt
- eetregels en denkfouten en hoe die invloed uitoefenen op de keuze om wel of niet te eten
- hoe belemmerende overtuigingen echte verandering in de weg kunnen staan en van welke overtuigingen jij zelf hebt
- vaardigheden uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die helpen om je bewuster te worden van je eigen gedachten. Zo kun je bewust kiezen om je wel of niet wilt handelen naar je gedachten
Emotie regulatie (emotie-eten voorkomen)
Lastige emoties kunnen de onderliggende oorzaak zijn om te willen eten terwijl er geen fysieke honger is. Deze module is helpend als je het niet hebt geleerd hoe je met emoties om gaat.
In deze module komt het volgende aan bod:
- waarom emotie-eten zo effectief is en hoe je erin kunt doorslaan
- de basis emoties en de afgeleide emoties
- de functies van emoties zodat je beter kunt begrijpen waarom je bepaalde emoties hebt en wat ze je proberen te vertellen
- wat er gebeurt als je je emoties onderdrukt
- hoe je contact maakt met een emotie, hoe ze kunt herkennen, toelaten en er ruimte voor kunt maken
- actie ondernemen of acceptatie als reactie op een emotie
- oefeningen vanuit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die helpen bij een effectiëve emotie regulatie
Lichaamsbeeld
Een dieperliggende oorzaak van ongewenst eetgedrag kan een negatief lichaamsbeeld zijn. Als dat zo is het belangrijk om naast de relatie met eten ook te werken aan de relatie met je lichaam.
Lichaamsbeeld is een groot onderwerp en past niet in 1 losse module. Op dit momenten maak ik gebruik van losse oefeningen en verschillende tools uit de Body Image Intensive opleiding.
Die doe ik zowel met cliënten tijdens een sessie als dat ze zelfstandig thuis gemaakt worden.
Disbalans herstellen
Als je leven niet in balans is, is het een stuk lastiger om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen en ongewenst eetgedrag zoals eet- en snaaibuien te voorkomen.
Deze module gaat over:
- het in kaart brengen van de balansen in jouw leven
- inzichten verkrijgen over of de manier hoe jij je leven op dat moment hebt ingericht goed voor je is of niet
- een actieplan maken (indien verandering gewenst is)
Hormonen (voor vrouwen)
Wanneer je het gevoel hebt dat je hormonen je eetgedrag beïnvloeden, is het nuttig om deze module te doorlopen. De een heeft hier meer last van dan de ander.
De inhoud van deze module:
- de functies van hormonen en wat er verandert gedurende een cyclus in de vruchtbare periode en in de overgang
- de invloed van hormoonveranderingen op je gedachten, je emoties, je behoeftes en je eetgedrag
- inzicht krijgen in je eigen gedrag als gevolg van hormoonveranderingen
- tips en adviezen over hoe je hiermee om kunt gaan
Vermoeidheid
Als je moe bent, heb je energie nodig. Eten levert energie. Het is niet gek als je op dat soort momenten behoefte krijgt aan eten. Als je regelmatig moe bent, kan het helpen om de oorzaken van je vermoeidheid te onderzoeken.
In deze module gaan we in op:
- slapen
- energie verdeling over de dag
- schommelende bloedglucosewaarden
- mogelijke vitamine tekorten
Tijdens de behandeling wijst vanzelf welke modules jij nodig hebt om weer grip te krijgen op je eetgedrag. In de meeste gevallen hoef je ze dus niet allemaal te doorlopen.
Begeleiding kan zowel in mijn praktijk in Broek op Langedijk als online via beeldbellen. Aan jou de keuze!
Anderen die hun ervaring willen delen:
Begeleiding van EetbuiPraktijk werkt als volgt
Kennis maken en beide instemmen (30 min)
Ik kan me voorstellen dat het een drempel is om aan je eetprobleem te werken met iemand die je niet kent. Daarom werk ik met een gratis kennismakingsgesprek zodat je een eerste indruk van mij krijgt en kunt voelen of je je op je gemak voelt bij mij. Voor mij is het ook belangrijk om te kunnen ontdekken of jouw hulpvraag past bij mijn begeleiding. Is jouw situatie te complex, dan is specialistischere zorg passender. Tot slot is een wederzijds gevoel van “Ja, we gaan ervoor” nodig om te kunnen starten.
Intake inclusief eerste consult (75 min)
Na de kennismaking plannen we het eerste gesprek in. Vooraf mag je een uitgebreide vragenlijst invullen of de Startmodule maken. Je zult hierna beter begrijpen waar je eetgedrag door is ontstaan en wat het in stand houdt. We maken ook al een start met onderzoeken wat er precies gebeurt in het moment van jouw ongewenste eetmomenten. Hiervoor gebruik de reflectie eetdagboekjes. Deze blijven de hele behandeling belangrijk om je patronen te gaan herkennen. Aan het einde van het gesprek kiezen we een eerste module uit waar je mee kunt beginnen.
1-op-1 sessies in combinatie met modules (60 min)
Tijdens onze vervolgafspraken bespreken we jouw knelpunten en zoeken we waar nodig de verdieping op of doen we nog een aanvullende oefening. Er is ook altijd ruimte om je verhaal te doen en een luisterend oor te ontvangen.
De modules heb ik gemaakt zodat je tussen onze afspraken ook thuis kunt blijven werken aan je eetgedrag. Elke module gaat over een oorzaak en staat vol met info, oefeningen, toepasselijke dagboekjes en reflectievragen. Op deze manier kun je elke dag werken aan je eetprobleem en sneller tot het gewenste resultaat komen.
Begeleiding op maat
Voor onze afspraken heb ik een praktijkruimte in Broek op Langedijk. Mocht je ver weg wonen, dan biedt beeldbellen de uitkomst. Jij mag zelf bepalen op welke manier je het liefst begeleidt wordt.
Mijn begeleiding beperkt zich niet tot onze geplande gesprekken. Je mag mij altijd om hulp vragen als je vast loopt. Dat kan door mij tussendoor een appje of email te sturen. Ik doe mijn best je zo snel mogelijk te beantwoorden.
Afbouwen en indien gewenst follow up sessies (45 min)
Op een gegeven moment zul je merken dat je mij steeds minder nodig hebt omdat je voldoende kennis en kunde in huis hebt. Dan wordt het tijd om onze samenwerking af te ronden. Om terugval te voorkomen kan het fijn zijn om nog een aantal follow-up afspraken te plannen. Die keuze is aan jou.
Veel gestelde vragen
Ik woon ver weg, maar jouw begeleiding spreekt mij wel aan.
Ik geef ook online begeleiding via beeldbellen. Dat werkt prima. De modules ontvang je digitaal als invulbaar PDF of je kunt ze zelf uitprinten. Voor sommige mensen is begeleiding via beeld juist prettiger omdat het hen een veilig gevoel geeft en andere vinden het fijn dat ze daardoor geen reistijd hebben. Online begeleiding mag natuurlijk ook als je wel dichtbij woont!
Is er een wachtlijst?
Nee, op dit moment is er geen wachtlijst en kun je snel bij mij terecht. In veel gevallen is dat dezelfde week of binnen 1-2 weken.
Hoeveel afspraken heb ik nodig en hoe lang gaat het duren?
Dat is van meerdere factoren afhankelijk, denk aan: hoe groot of klein jouw hulpvraag is, hoelang je er al last van hebt, de hoeveelheid tijd en energie die je in de modules kunt steken, of je mij vertrouwt en in mijn aanpak gelooft en vast nog wel meer. Mijn ervaring is dat als iemand een groot lijn verleden heeft en vaak last heeft van eet- of snaaibuien, die toch wel 10 of meer afspraken nodig heeft. Houd er ook rekening mee dat het een proces is dat tijd kost dus dat je zo een jaar verder bent.
Is er vergoeding vanuit de verzekering?
In de meeste gevallen wordt er een deel van mijn begeleiding vergoed. Heel soms 100%. Het hangt ervan hoe je bent verzekerd. Ik verwijs je graag naar deze pagina waarin ik uitleg hoe de vergoeding werkt. Heb je daarna toch nog vragen, laat het me gerust weten en ik kijk even met je mee.
Ik heb last van mijn gewicht en moet afvallen. Kan ik evengoed bij jou terecht?
De wens om af te vallen begrijp ik heel goed. Zeker wanneer je gewicht voor gezondheidsklachten zorgt. Maar wanneer we bewust zouden werken aan gewichtsverlies, blijft de verstoorde relatie met eten en dus het ongewenste eetgedrag bestaan. Het kan dus niet op hetzelfde moment.
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je af gaat vallen omdat je weer grip krijgt op je eetgedrag, maar dan is het een resultaat en geen doel.
Wanneer je begrijpt hoe jouw ongewenste eetgedrag tot stand komt en je weet wat er nodig is om het onder controle te krijgen, dan kun je voorzichtig experimenteren met je eetpatroon. Doe dit vanuit goede zelfzorg, nooit vanuit een dieet aangezien je daarmee weer regelrecht terug kan vallen in je oude patronen.
Ben ik na jouw begeleiding voorgoed van mijn ongewenste eetgedrag af?
Nee, waarschijnlijk niet. Ik kan dat helaas niet garanderen. Je hebt al zo lang last van dit gedrag dat het een gewoonte is geworden. Jouw hersenen zullen dit gedrag altijd herinneren als een ingesleten pad. In mijn begeleiding leer je een nieuw pad te creëren. Hoe vaker jij het nieuwe pad bewandelt, hoe sneller je hersenen de voorkeur geven aan het nieuwe pad. Maar het oude pad blijft ook bestaan. In lastige periodes kan het oude gedrag dan weer de kop op steken. Je moet dit zien als een waarschuwing: er gaat iets mis, je leven is wellicht uit balans geraakt, je hebt ergens iets te doen of te veranderen. Je kunt dan terugvallen op alles wat ik je geleerd heb en onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is. Kom je er zelf niet uit, ben je altijd welkom voor een follow-up sessie.