Eetdrang: wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Heb jij regelmatig last van een sterke eetdrang en eindigt dat meestal in een eet- of snaaibui? Weet jij eigenlijk al waar die drang om te eten vandaan komt? Je hebt waarschijnlijk al dingen geprobeerd om er vanaf te komen. Misschien ben je extra gaan sporten of anders gaan eten, maar helaas zorgt dat er niet voor dat de eetdrang weg blijft.

Met anders of gezonder eten ben je bezig met de inhoud, maar niet met de oorzaak. We zijn vooral bezig met wat we eten en hoeveel, maar de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: Waarom wil ik eten? Je vraagt het jezelf misschien wel eens af, maar heb je die vraag al eens echt beantwoord? 

In deze blog help ik je ontdekken waar jouw eetdrang vandaan kan komen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van een eetdrang?

1. Een eetdrang als gevolg van te weinig eten

Meestal ontstaat een eetdrang omdat je simpelweg te weinig eet. Wanneer je structureel te weinig voeding binnenkrijgt, bijvoorbeeld door diëten of het overslaan van maaltijden, gaat je lichaam uiteindelijk signalen afgeven om die tekorten aan te vullen. Dit gebeurt vaak in de vorm van een intense eetdrang of plotselinge eetbuien. Je lichaam probeert dan in korte tijd het energie tekort in te halen.

Daarom is het belangrijk om regelmatig en voldoende te eten zodat je lichaam voldoende binnen krijgt. Zo voorkom je dat je lichaam de controle over het eten overneemt.

2. Een eetdrang als gevolg van regels en restricties

Een eetdrang als gevolg van regels en restricties ontstaat wanneer je jezelf allerlei beperkingen oplegt rondom eten. Door bepaalde voedingsmiddelen te bestempelen als ‘slecht’ of ‘ongezond’, creëer je een enorme spanning rondom dat eten. Je mag het niet, maar je blijft er wel aan denken. Dit zorgt ervoor dat de drang om het toch te eten steeds groter wordt. Wanneer je uiteindelijk toegeeft, ontstaat er vaak een eetbui of snaaibui, gevolgd door schuldgevoelens en het voornemen om nog strenger te worden.

Het loslaten van deze regels en het leren vertrouwen op je lichaamssignalen is een belangrijke stap om te voorkomen dat de eetdrang terug komt.

3. Een eetdrang om niet te hoeven voelen (emotie-eten)

Een eetdrang om niet te hoeven voelen, ook wel emotie-eten genoemd, ontstaat wanneer je eten gebruikt als afleiding of troost bij lastige gevoelens. In plaats van verdriet, eenzaamheid, stress of boosheid echt toe te laten en te doorvoelen, probeer je deze emoties te dempen met eten. Dit geeft vaak tijdelijk verlichting, maar het lost je echte probleem niet op. Sterker nog: na het eten voel je je vaak nog slechter door schuldgevoelens en frustratie.

Het leren herkennen van jouw emotionele triggers en het vinden van andere manieren om met emoties om te gaan, is een belangrijke stap in het verminderen van emotie-eten.

4. Een eetdrang vanuit gewoonte

Een eetdrang vanuit gewoonte ontstaat vaak ongemerkt. Je grijpt bijvoorbeeld standaard naar iets lekkers wanneer je tv gaat kijken, na het avondeten of in de auto. Dit soort patronen zijn ingesleten en worden gekoppeld aan vaste momenten of bepaalde activiteiten. Het kan ook een manier zijn geworden om verveling tegen te gaan. Hierdoor voel je niet per se honger, maar de handeling van eten hoort dan bij dat moment.

Gewoonte-eten doorbreken vraagt bewustwording en actief aan de slag met een andere invulling geven aan die vaste momenten of die bewuste activiteiten. 

5. Een eetdrang vanuit vermoeidheid

Wanneer je moe bent, vraagt je lichaam om snelle energie. Dit kan leiden tot een sterke behoefte aan suikers of snelle koolhydraten omdat je daardoor het snelst je energie niveau omhoog brengt.

Voldoende rust en slaap zijn daarom belangrijk om deze eetdrang te voorkomen, naast het regelmatig en voedzaam eten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

6. Een hormonale eetdrang

Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld rondom de menstruatie, zwangerschap of in de menopauze, kunnen zorgen voor een verhoogde eetdrang. Over je hormonen heb je geen controle over, maar je kunt wel mild met jezelf om gaan en er rekening mee houden.

We zijn meestal geneigd om dan bewust minder te snoepen, maar het werkt in dit geval beter om meer te eten van producten als zuivel, groente en fruit. 

Aan de slag met het herkennen van je eigen eetdrang

Het is belangrijk om te onderzoeken waar de eetdrang vandaan komt, wat de oorzaak is. Als je dat weet, kun je pas gericht werken aan de oplossing. 

Voel je een eetdrang, stel jezelf dan deze vraag:

Waarom wil ik dit nu eten?

Of als je merkt dat je maar blijft dooreten: Waarom wil ik dooreten terwijl ik vol zit? 

Kijk eens of je de eetdrang kunt herleiden naar één van de oorzaken beschreven in deze blog. 

Meestal zit er een hele normale behoefte onder die we allemaal wel hebben. Zodra je weet wat je nodig hebt, weet je ook beter waar je aan kunt werken om te voorkomen dat de eetdrang opkomt en je de controle over het eten verliest.

Het vraagt oefening en mildheid naar jezelf. Maar hoe vaker je dit doet, hoe beter je je eetdrang leert kennen. En hoe vaker je je eigen behoeftes vervult op andere manieren, hoe minder je last zult hebben van een eetdrang die eindigt in eetbui.

Werken aan je eetdrang en je relatie met eten? Ik help je graag!

Blijf er niet alleen mee rondlopen. In mijn praktijk help ik mensen met eetbuien, emotie-eten en een verstoorde relatie met eten. Samen kijken we naar de oorzaken, jouw behoeftes en naar wat je nodig hebt om weer grip te krijgen over je eetgedrag.

Heb je vragen of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

 

Lieve groet,  Anna