Vetfobie: wat is het en hoe beïnvloedt de angst om dik te worden je eetgedrag?
In onze samenleving is er veel aandacht voor uiterlijk en gezondheid. Slank zijn wordt vaak gezien als iets positiefs en het wordt regelmatig geassocieerd met succes, zelfdiscipline en een goede gezondheid. Terwijl dik zijn wordt bestempeld als luiheid, gebrek aan wilskracht en geen zelfcontrole hebben. Dit kan leiden tot de angst om dik te worden, ook wel vetfobie genoemd. Deze angst om dik te worden, zit diep geworteld in onze maatschappelijke normen en heeft gevolgen voor je eetgedrag, lichaamsbeeld en je mentale welzijn.
In deze blog duiken we dieper in wat vetfobie is, hoe deze angst om dik te worden ontstaat en welke gevolgen vetfobie heeft voor je relatie met eten en je lichaam. Ook geef ik je handvatten om met vetfobie om te gaan als je jezelf erin herkent en eraan wilt werken.
Wat is vetfobie?
Vetfobie is de angst om dik te worden of vet op je lichaam te hebben. Dit komt met name door hoe onze maatschappij naar lichaamsgewicht kijkt. Slank zijn wordt veelal gezien als het ideaal. Daardoor voelen we ons doorgaans onzeker over ons lichaam en proberen we dunner te worden om zo het ideaalplaatje na te streven.
Cellulitis is een goed voorbeeld hiervan. In onze maatschappij wordt dit als iets lelijks gezien, terwijl het een heel normaal is en gewoon een kenmerk is van veel lichamen. We leren dat een gladde huid het schoonheidsideaal is, waardoor veel mensen zich onzeker voelen over cellulitis en proberen het te verbergen of te bestrijden. Dit draagt bij aan vetfobie en de angst om dik te worden.
Waarom zijn we bang om dik te worden?
Vetfobie gaat verder dan alleen uiterlijk. Het kan invloed hebben op hoe je jezelf als persoon ziet en hoe je met eten omgaat. Veel mensen proberen hun gewicht te controleren door streng te zijn met eten, wat kan leiden tot een ongezonde relatie met voeding en een slecht zelfbeeld wanneer dit maar niet lukt.
Een andere belangrijke oorzaak van vetfobie is stigmatisering. Onterecht hangt er een oordeel op mensen in een dikker lichaam. Er wordt gedacht dat deze mensen lui zijn, geen zelfcontrole hebben of ongezond eetgedrag hebben. Maar gewicht hangt niet alleen af van hoeveel iemand eet of beweegt. Er spelen veel meer factoren een rol, bijvoorbeeld erfelijkheid, hormonen en de omgeving waarin iemand woont.
Deze negatieve ideeën over dik zijn zie je overal om je heen: denk aan sociale media, in series en in gewone gesprekken met mensen in je omgeving. Dikke mensen krijgen vaker te maken met vervelende opmerkingen dan dunne mensen en zij voelen zich vaker onder druk gezet om hun gewicht of eetgedrag uit te leggen. Ook als deze opmerkingen niet rechtstreeks naar jou gemaakt worden, kan dit wel een trigger zijn om je zorgen te maken over je eigen lichaam en zo je angst om dik te worden te vergroten.
De gevolgen van vetfobie
Vetfobie heeft vaak gevolgen voor je eetgedrag. Wanneer je constant bang bent om dik te worden, kan dit leiden tot ongezond eetgedrag. Vaak uit dit zich in strenge diëten, calorieën tellen of het vermijden van bepaalde producten omdat ze “slecht” of “dikmakend” zouden zijn.
Een deel van de mensen met vetfobie heeft ook last van eetbuien. Vanuit regels en restricties rondom eten is de kans op controleverlies over het eten groter.
Daarnaast kan vetfobie ervoor zorgen dat je je lichaam gaat zien als iets dat gefikst moet worden (body fixing). Dit veroorzaakt zorgen over je uiterlijk en je gewicht en dat geeft stress en onzekerheid. Dit maakt het moeilijk om een ontspannen relatie met eten en je lichaam te ontwikkelen.
De invloed van vetfobie op je lichaamsbeeld
Wanneer we de hele tijd bang zijn om dik te worden en er alles aan doen om dat te voorkomen, kan dit ons lichaamsbeeld beïnvloeden. We zullen dan niet tevreden zijn met ons lichaam zoals het is, omdat we continu het gevoel hebben dat we het moeten verbeteren. In plaats van ons lichaam te waarderen en te zien wat het allemaal voor ons doet, richten we ons vooral op de imperfecties en de verbeterpunten.
Dit kan ons zelfvertrouwen schaden en ervoor zorgen dat we te streng en te kritisch naar onszelf kijken. Hierdoor is er geen ruimte om ons lichaam te accepteren en blijven we hangen in een negatief lichaamsbeeld. Zolang we ons lichaam blijven vergelijken met de maatschappelijke norm en proberen ons lichaam continu te fixen, beïnvloedt dat ons lichaamsbeeld op een negatieve manier.
Hoe doorbreek je vetfobie?
Het doorbreken van vetfobie begint met bewustwording. Het is belangrijk om te begrijpen dat vetfobie geen gezonde manier van denken is en dat het wordt aangewakkerd door onrealistische normen die door onze maatschappij worden opgelegd. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je angst om dik te worden te doorbreken:
Verdiep je in de functie van vet
Vet heeft een aantal belangrijke functies in je lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je energie kunt opslaan en het maakt energie vrij als je het nodig hebt. Daarnaast beschermt vet je organen. Vet hoort bij een menselijk lichaam en vet is niet iets om bang voor te zijn. Verdiep je eens verder in de functies van vet en mogelijk kun je iets milder naar je eigen vet kijken.
Stop met diëten
Diëten versterken de vetfobie en leiden nooit tot een gezonde relatie met je lichaam. In plaats daarvan kun je werken aan zelfzorg zoals intuïtief eten en luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.
Verander je social media feed
Wie je op social media volgt, heb je zelf in de hand. Ga op zoek naar accounts waarin alle lichamen worden vertegenwoordigd. Zoek op termen als body positivity, anti-dieet, zelfcompassie en zelfzorg. Daarnaast kan het helpen om eens goed om je heen te kijken. Er zijn lichamen in alle soorten en maten. Jouw lichaam is normaal, niks meer en niks minder dan dat.
Kijk vaker naar je lichaam
Vermijd je lichaam niet langer, maar bekijk het in de spiegel. Het liefst naakt. Leer je lichaam kennen, maak er contact mee en leer langzaam je lichaam te waarderen en te respecteren. Je lichaam brengt je van A naar B, laat je zien dat je van iemand houdt en zorgt ervoor dat je kunt genieten van het leven. Het is dus maar net met welke “bril” je naar je lichaam kijkt.
Conclusie
Vetfobie is een diepgewortelde angst die je relatie met eten en je lichaam kan verstoren. Het ontstaat door maatschappelijke normen die slankheid als ideaal neerzetten en dik zijn als iets slechts bestempelen. Dit kan zorgen voor een negatief lichaamsbeeld, streng eetgedrag en de constante angst om dik te worden.
Door bewust te worden van de impact van vetfobie en door actief te werken aan een positiever lichaamsbeeld, kun je jezelf bevrijden van vetfobie. Hierdoor kun je werken aan een gezonde en meer ontspannen relatie met eten.
Als je merkt dat vetfobie jouw eetgedrag beïnvloedt, weet dan dat je niet de enige bent. Werken aan vetfobie is onderdeel van werken aan een positiever lichaamsbeeld. Je lichaamsbeeld heeft een directe invloed op je relatie met eten en daarom is het onderdeel van mijn begeleiding. Neem gerust contact met me op als je hier hulp bij wilt. Je kunt hieronder een gratis kennismakingsgesprek met mij inplannen.
Lieve groet, Anna