Hoe ACT je helpt bij snaai- en eetbuien of een negatief lichaamsbeeld

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) helpt je om psychologische flexibiliteit te vergroten. Dit betekent dat je leert omgaan met niet-helpende gedachten, belemmerende overtuigingen en lastige emoties, zodat je een leven kunt leiden dat echt bij je past. In deze blog ontdek je hoe ACT kan bijdragen aan een gezondere relatie met eten en een positiever lichaamsbeeld.

Wat is ACT en hoe helpt het bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en je lichaam?

ACT is een therapievorm die je helpt om veerkrachtiger te worden. Veel mensen met een verstoorde relatie met eten ervaren controle verlies, eetbuien of emotie-eten. Dit komt vaak door negatieve gedachten over eten, strenge eetregels of een negatief lichaamsbeeld. ACT leert je om deze gedachten en emoties niet langer je gedrag te laten bepalen.

ACT bestaat uit zes kernprocessen. Hieronder lees je hoe elk proces je helpt bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en je lichaam.


De zes kernprocessen van ACT in relatie tot ons eetgedrag

1. Hier en nu: Aanwezig zijn in het huidige moment

Door bewust in het moment te zijn, kun je beter luisteren naar je lichaam. Dit helpt je om hongersignalen en verzadiging te herkennen en met meer aandacht te eten. Ook kun je je gedachten en emoties opmerken zonder er direct naar te handelen. Verder heb je in het hier en nu nodig om met al je aandacht te kunnen eten zodat je echte verzadiging kunt ervaren en volop kunt genieten van wat je eet.

2. Acceptatie: Ruimte maken voor lastige emoties

Emoties zoals stress, verdriet of onzekerheid kunnen een trigger zijn voor eetbuien of emotie-eten. ACT leert je om deze emoties toe te laten in plaats van ze te dempen met eten. Zo werk je aan de oorzaak van het emotie-eten, waardoor je eten niet langer nodig hebt. Acceptatie helpt je ook om te erkennen dat je geen volledige controle hebt over je lichaamsvormen en gewicht, wat uiteindelijk bijdraagt aan een positiever lichaamsbeeld.

3. Defusie: Afstand nemen van je gedachten

Veel mensen met ongewenst eetgedrag hebben te strenge eetregels of negatieve gedachten over hun lichaam. Door middel van defusie leer je om afstand te nemen van deze gedachten, zodat ze minder invloed op je hebben. Hierdoor kun je bewustere keuzes maken over eten zonder in automatische patronen te vervallen.

4. Het zelf: Flexibel omgaan met je zelfbeeld

Je zelfbeeld wordt gevormd door overtuigingen over wie je bent en hoe je eruit zou moeten zien. ACT helpt je om minder streng te zijn voor jezelf en meer zelfcompassie te ontwikkelen. Dit vermindert de kans op eetbuien en helpt je om een fijnere relatie met je lichaam op te bouwen.

5. Waarden: Stilstaan bij wat echt belangrijk voor je is

Veel mensen streven een onrealistisch schoonheidsideaal na, wat leidt tot een negatieve relatie met eten en hun lichaam. Door je waarden te verkennen ontdek je wat echt belangrijk voor je is. Hierdoor kun je je energie richten op wat je wel gelukkig maakt, in plaats van eindeloos een onrealistisch doel na te streven.

6. Toegewijde actie: Investeren in je waarden

Wachten met genieten van het leven totdat je een bepaald gewicht hebt bereikt, zorgt ervoor dat je veel mis loopt in het leven. Toegewijde actie helpt je om te kunnen werken aan jezelf, je eetgedrag of je lichaamsbeeld ook al heb je last van je negatieve gedachten en emoties. Het gaat hier om het vergroten van je bereidheid. Uiteindelijk word je daar een veerkrachtiger en gelukkiger mens van.

ACT toepassen bij emotie-eten en eetbuien

Als je last hebt van eetbuien, emotie-eten of een negatief lichaamsbeeld, kan ACT je helpen om:

  • beter te luisteren naar je lichaam en je behoeftes zoals honger en verzadiging te respecteren
  • ruimte te maken voor lastige emoties als vervanging van eten
  • met negatieve gedachten over eten en je lichaam om te gaan
  • meer zelfcompassie te ontwikkelen en wat milder voor jezelf te zijn
  • keuzes te maken die in lijn zijn met jouw waarden

Wil je aan de slag met ACT om je eetgedrag en lichaamsbeeld te verbeteren?

Herken je jezelf in deze uitdagingen en wil je werken aan een gezondere relatie met eten? Ik help je graag om je psychologische flexibiliteit te vergroten, zodat je meer rust krijgt in je eetgedrag en positiever naar jezelf kunt kijken. Neem vrijblijvend contact op!

 Lieve groet,   Anna