Je innerlijke criticus en je relatie met eten
Iedereen heeft een innerlijke criticus, maar bij de een is die dominanter aanwezig dan bij de ander. De innerlijke criticus is de kritische stem in je hoofd. Het is de strenge, oordelende kant in jezelf die vaak onrealistische doelen stelt en je het gevoel kan geven dat je het nooit goed genoeg doet.
Voice Dialogue
Voice Dialogue is een methode waarmee je beter leert begrijpen welke verschillende kanten je in jezelf hebt, zoals je innerlijke criticus. Het gaat ervan uit dat je niet één vaste identiteit hebt, maar verschillende innerlijke stemmen die invloed hebben op je gedachten, gevoelens en gedrag.
Met Voice Dialogue kun je in gesprek gaan met deze kanten van jezelf. Denk aan een zorgzame kant, een speelse kant, een serieuze kant, maar ook een kritische kant. Deze kritische stem heeft vaak de beste intenties (je innerlijke criticus wil vaak het beste voor je en wil je beschermen), maar doet dat meestal op een te strenge en oordelende manier. Door je hier bewust van te worden en ermee te leren omgaan, kun je voorkomen dat je innerlijke criticus je gedrag bepaalt.
In de ACT-opleiding die ik volgde, hebben wij ook gewerkt met Voice Dialogue. Voice Dialogue valt binnen ACT onder defusie en is een methode om op een flexibele manier met je gedachten om te gaan. We kunnen soms tegenstrijdige gedachten hebben die ons in verschillende richtingen trekken. Voice Dialogue is een methode om je daarbij te helpen zodat je een keuze kunt maken waar je echt achter staat.
Hoe beïnvloedt je innerlijke criticus je eetgedrag?
De innerlijke criticus heeft ook een mening als het om eten en je gewicht gaat. Zo zegt je innerlijke criticus bijvoorbeeld:
- “Je eet niet gezond genoeg”
- “Je moet afvallen, je bent te dik”
- “Je snoept teveel”
- “je zou wel meer mogen bewegen, langer mogen wandelen, etc.”
Als je dit soort gedachten gelooft, zorgt dat ervoor dat je strenger met je voeding om gaat en bepaalde producten zal vermijden. Maar het zijn juist die regels en restricties waarmee je de drang om iets wel te eten vergroot en de kans op eetbuien toenoeemt. Je innerlijke criticus houdt zo het ongewenste eetgedrag in stand, terwijl het je eigenlijk wil beschermen tegen het overeten.
Het punt is dat je innerlijke criticus té streng is. Het is daarom belangrijk dat je kunt herkennen wanneer je innerlijks criticus gelijk heeft en wanneer je er beter niet naar kunt luisteren.
Hoe ga je om met je innerlijke criticus?
De belangrijkste stap is bewustwording: leer op te merken wanneer je innerlijke criticus er is. Zolang je deze kritische stem niet herkent, zal het een automatische reactie zijn om naar je innerlijke criticus te luisteren. Dat zal een gezonde relatie met eten in de weg staan en houdt ongewenst eetgedrag in stand.
Belangrijk om te onthouden: wees je ervan bewust dat jij je kritische kant niet bent. Het zijn je gedachten. Maar dat is niet wie jij in de kern bent. En daarom heb je dus altijd een keuze of naar deze gedachten wilt luisteren of niet. Zodra je leert om je strenge gedachten op te merken, zul je ontdekken dat er ruimte ontstaat om een keuze te maken (zoals wel of niet eten).
Mijn innerlijke criticus
Ook ik heb een innerlijke criticus, en ik noem haar Truus. Truus vertelt me bijvoorbeeld dat ik geen goede moeder ben, dat ik mijn haar moet verven of dat ik mijn huishouden beter op orde moet hebben. Wat voor mij helpt, is om te erkennen dat het Truus is die dit zegt, en niet ik zelf. Ik zeg dan in gedachten: “Dankjewel Truus, fijn dat je meedenkt, maar ik doe het op mijn manier.”
Het lukt echt niet altijd, en het is oké. Het gaat erom dat je flexibel leert omgaan met je gedachten en er niet altijd automatisch in mee gaat.
Wil jij leren hoe je je innerlijke criticus kunt herkennen, zodat je meer keuzevrijheid krijgt in hoe je met een eetdrang omgaat? Zodat je ruimte creëert om bij jezelf na te gaan wat je écht wilt? Neem gerust contact op, dan vertel ik je meer over mijn begeleiding en kijken we samen of ik je kan helpen.
Wil je meer lezen over hoe je met ACT je relatie met eten kunt verbeteren en aan je eetprobleem kunt werken? Dan vind je wellicht deze blog interessant.