Een diëtist zonder weegschaal – waarom ik gewichtsneutraal werk (online en praktijk in Broek op Langedijk)
Toen ik Voeding & Diëtetiek studeerde, had ik nooit gedacht dat ik op een dag zonder weegschaal zou werken. Toch heb ik heel bewust gekozen om geen weegschaal te gebruiken in mijn praktijk. Mijn focus ligt niet op gewicht, maar op het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en gezonder gedrag.
Waarom BMI geen goede maatstaf voor gezondheid is
In onze maatschappij ligt veel nadruk op gewicht en BMI als maatstaven voor gezondheid. Maar gezondheid is complex en afhankelijk van veel factoren. Gewicht is slechts één van die factoren en het heeft dus weinig zin om daar alle focus op te leggen. Iemand met een “gezonde” BMI kan bijvoorbeeld een verhoogd cholesterol hebben, terwijl iemand met een “te hoog” BMI fit en gezond kan zijn. Het wordt daarom hoog tijd om minder bezig te zijn met het getal op de weegschaal en meer te focussen op het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten! Vanuit een gezonde relatie met eten is het namelijk veel makkelijker om gezonde gewoontes aan te leren en je gezondheid te verbeteren.
Waarom een focus op gewicht averechts werkt
Wanneer het gewicht centraal staat in de behandeling, noemen we dat gewicht centraal werken. Dit gebeurt vaak bij diëtisten en andere zorgprofessionals. Twee voorbeelden van een gewichtscentrale aanpak:
- Je komt bij de arts met knieklachten en krijgt te horen: “Eerst 15 kilo afvallen, dan kan ik je helpen.”
- Je bezoekt de huisarts vanwege brandend maagzuur en krijgt in plaats van een passende behandeling een verwijzing naar de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie).
Deze benadering gaat ervan uit dat gewicht de oorzaak is van deze gezondheidsproblemen, terwijl er ook andere onderliggende oorzaken kunnen zijn, maar dat wordt regelmatig onvoldoende onderzocht. En zo wordt je uiteindelijk niet geholpen omdat je BMI “te hoog” zou zijn.
Het risico van diëten en de focus op gewichtsverlies
Het actief nastreven van gewichtsverlies leidt in de meeste gevallen juist tot gewichtstoename op de lange termijn. Minder eten en meer bewegen kunnen in eerste instantie tot gewichtsverlies leiden, maar het lichaam reageert door de stofwisseling te vertragen en hongergevoelens te verhogen. Op een gegeven moment komt er een punt dat het strenge eten en het vele bewegen niet meer vol te houden is en dan val je terug in oud gedrag en kom je langzaam weer aan. Dit hele proces is niet goed voor je gezondheid, het zorgt meestal voor een paar extra kilo’s, veel frustratie en de gezondheidsklacht is niet verdwenen.
Wat is gewichtsneutraal werken?
Gewichtsneutraal werken betekent dat de focus ligt op fysieke en mentale gezondheid, ongeacht het gewicht. De zorgprofessional kijkt samen met de cliënt naar gedragsveranderingen die bijdragen aan een betere gezondheid.
In mijn praktijk in Broek op Langedijk en via online coaching help ik volwassenen met eetbuien, snaaigedrag en emotie-eten om weer grip te krijgen op hun eetgedrag. Veel van mijn cliënten zijn in het begin nog veel bezig met de weegschaal, maar merken na een tijdje dat wegen hun eetgedrag negatief beïnvloedt. Door stap voor stap los te laten en te leren vertrouwen op interne signalen (Intuïtief Eten), ontstaat er ruimte voor een gezonde relatie met eten.
Werken aan een gezonde relatie met eten
In mijn begeleiding draait het niet om afvallen en de weegschaal, maar om:
- het loslaten van diëten, eetregels en restricties
- inzicht krijgen in de oorzaken van eetbuien, snaaigedrag en emotie-eten
- luisteren naar je interne honger- en verzadigingssignalen
- omgaan met niet-helpende gedachten en emoties
- werken aan een positiever lichaamsbeeld
- vergroten van zelfcompassie en zelfzorg
- experimenteren zodat je jouw ideale voedingspatroon vindt
Gewichtsverlies kan natuurlijk wel een gevolg zijn van gedragsverandering, maar is geen doel op zich. Wanneer je stopt met diëten, werkt aan je relatie met eten en rust krijgt in je eetpatroon, vindt je lichaam zijn natuurlijke setpoint: het gewicht waar je lichaam zich goed bij voelt.
Neem de tijd – en ontdek hoe krachtig zelfzorg kan zijn
Als je gewend bent om gewicht als maatstaf te gebruiken, kan het loslaten van de weegschaal spannend zijn. Dit is een proces dat tijd kost. Maar wanneer je werkt aan je relatie met eten, kun je van daaruit gezonde gewoontes ontwikkelen en zo je fysieke en mentale gezondheid verbeteren.
Het is even wennen, maar ik kan je verzekeren dat het uiteindelijk juist ontzettend krachtig voelt als je vanuit zelfliefde goed voor je lichaam kunt zorgen!
Wil jij ook werken aan een gezonde relatie met eten zonder de focus op gewicht? Mijn praktijk bevindt zich in Broek op Langedijk, maar ik werk ook online, zodat je overal aan jouw eetgedrag en gezondheid kunt werken. Plan gerust vrijblijvend een kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen!
Lieve groet, Anna