Hoe voorkom je dat emotie-eten doorslaat in overeten of een eetbui?
Heb je wel eens gemerkt dat je gaat snaaien als je gestrest bent, verdrietig bent of je verveelt? Zelfs als je geen honger hebt? Dat noemen we emotie-eten. In beperkte mate doen we allemaal aan emotie-eten en dat is normaal. Maar het kan ook doorslaan in een eetbui en dat wordt meestal als een probleem ervaren. In deze blog leg ik uit hoe dat werkt, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.
Wat is emotie-eten?
Emotie-eten betekent dat je eet als reactie op lastige emoties zoals stress, verdriet, boosheid, eenzaamheid of zelfs verveling. Emotie-eten ontstaat doorgaans omdat we niet weten hoe we deze gevoelens kunnen reguleren. We grijpen dan naar iets lekkers, waardoor we even een moment een fijn gevoel kunnen ervaren. Maar daarna volgt meestal de spijt, schuldgevoel of schaamte.
Hoe ontstaat emotie-eten?
De link tussen emoties en eten ontstaat al in onze kindertijd. Als baby gaf warme melk in de armen van je ouders een veilig gevoel. Misschien kreeg je een snoepje als je verdrietig was, of vierden jullie feestjes met taart en ander lekkers. Eten wordt daardoor gekoppeld aan troost, beloning en gezelligheid en zo wordt de link gelegd tussen emoties en eten. Als je daarnaast niet goed hebt geleerd hoe je je emoties reguleert, is de kans groter dat je naar eten grijpt op het moment dat je lastige emoties ervaart.
In feite doen we allemaal aan emotie eten en hoeft het geen probleem te zijn. Als je een gezonde relatie hebt met eten, zal je naast eten ook andere mechanismes gebruiken om met je emoties om te gaan. Je doet dan aan emotie eten maar in beperkte mate. Emotie eten kan doorslaan in een eetbui, wanneer je niet mag eten van jezelf en het toch doet..
De rol van strenge eetregels en diëten
Emotie-eten kan erger worden als je regels hebt over wat je wel en niet mag eten. Dit komt vaak door eerdere dieetervaringen of de wens om af te vallen. Producten zoals chocola, koek of chips labelen we dan als “verboden producten”. Maar zodra je een lastige emotie ervaart, krijg je juist zin in die verboden producten. Er ontstaat dan een innerlijke strijd: je wilt het eten, maar je mag het niet van jezelf. Die spanning bouwt zich op, en als je niet geleerd hebt hoe je jezelf weer kalmeert, lijkt eten de enige oplossing. Uiteindelijk geef je toe en dat is het moment waarop je de controle kunt verliezen en een eetbui kunt krijgen.
Hoe stop je deze emotionele eetbuien?
Eetbuien zijn complex en vaak van meerdere factoren afhankelijk. De eerste stap is bewustwording. Je kunt jezelf deze vragen stellen om tot inzichten te komen:
- Welke emoties of situaties bij jou ongewenst eetgedrag triggeren?
- Wat probeerde je te vermijden of van weg te gaan?
- Wat dacht je op dat moment?
- Welke behoefte zit er mogelijk onder?
Hoe je weer grip kunt krijgen op je eetgedrag
Om minder last te hebben van emotionele eetbuien, is het belangrijk om aan twee dingen te werken:
1. Beter leren omgaan met emoties. Door te werken aan andere emotie-regulatie technieken, zal je eten niet langer nodig hebben om je emoties te reguleren.
2. Een gezonde, ontspannen relatie met eten ontwikkelen. Door los te komen van regels en restricties zal je meer vrijheid ervaren in je eetkeuzes en is het geen probleem als je bewust wel een keer kiest voor emotie-eten. Zo voorkom je dat het doorslaat in een eetbui.
Hulp bij emotie-eten en eetbuien
Kom je er zelf niet uit? Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. In mijn praktijk help ik je stap voor stap hoe je omgaat met emotie-eten en eetbuien. Neem vrijblijvend contact met me op of lees hier meer over mijn coaching.