Val je af na het overwinnen van eetbuien of emotie-eten?

Als je last hebt van ongewenst eetgedrag, herken je dit misschien wel: het verlangen om controle te krijgen op je eten zodat je kunt afvallen. Maar hoe zit dat eigenlijk? Ga je automatisch afvallen nadat je jouw eetbuien of emotie-eten hebt overwonnen?

Het eerlijke antwoord: dat weten we niet van te voren. Ik leg je graag uit waarom.

Wanneer je werkt aan de onderliggende oorzaken van eet- of snaaibuien ontstaat er steeds meer rust in je eetpatroon. Een verandering in je eetgedrag geeft meestal ook een verandering in je lichaamsgewicht. Maar je gewicht is van nog veel meer factoren afhankelijk. Denk aan:

  • jouw dieetverleden en je stofwisseling

  • hoeveel je overeet tijdens een eet- of snaaibui

  • jouw setpoint (het gewicht waar jouw lichaam zich prettig bij voelt)

  • je huidige eetpatroon

  • je beweegpatroon

  • je leeftijd

  • omgevingsfactoren (denk aan stress, sociale druk, cultuur)

Het kan echt alle kanten op. Als je vaak last hebt van eetbuien en grote hoeveelheden eet, dan is het een logische gedachte dat je waarschijnlijk afvalt op het moment dat je geen eetbuien meer hebt. Maar aan de andere kant moet je ook rekening houden met de vraag hoe jouw eetbuien ontstaan. Als je eetbuien krijgt omdat je te weinig eet overdag, kun je zelfs iets aankomen omdat je dan meer voeding nodig hebt om eetbuien te voorkomen.

Worden jouw eet- of snaaibuien veroorzaakt door bijvoorbeeld stress of een andere lastige emotie en ga je werken aan een effectieve emotieregulatie, dan val je mogelijk af omdat je eten niet langer nodig hebt als copingsmechanisme. Maar uiteindelijk zijn er nog steeds andere factoren die ook invloed hebben op je gewicht. En daarom is het best lastig te voorspellen wat er zal gebeuren met je gewicht wanneer werkt aan oorzaken van je eetbuien of emotie-eten.

Daarnaast zorgt focussen op afvallen er juist voor dat je eet- en snaaibuien steeds weer terug komen!!

Hoe focussen op afvallen eetbuien en emotie-eten in stand houdt

Dit is iets wat ik regelmatig zie in mijn praktijk; mensen die willen werken aan hun eetgedrag met het doel om af te vallen. Ik snap de gedachte erachter, maar de focus op het gewichtsverlies zorgt er juist voor dat eetbuien getriggerd kunnen worden. Je blijft dan als het ware vast zitten in de vicieuze cirkel van diëten en overeten. Hoe dat werkt?

  1. Je bent ontevreden met je lichaam en je wilt graag afvallen
  2. Je besluit om op het eten te letten (wat strenger zijn, gezondere keuzes maken, etc.). Met andere woorden: aan de lijn oftewel diëten
  3. Het verlangen naar de producten die je niet meer eet neemt toe. Er ontstaat een intern gevecht: het wel willen eten, maar het niet mogen eten van jezelf
  4. De drang bouwt verder op en vroeg of laat verlies je de controle. Dan slaat het meestal door in een eet- of snaaibui
  5. Daarna volgen nare gevoelens zoals schuldgevoel, schaamte en teleurstelling
  6. Na het overeten, zit je niet lekker in je lijf en vervolgens neem je jezelf opnieuw voor om weer strenger te zijn… en zo begint de cirkel weer opnieuw

Deze vicieuze cirkel zal zich blijven herhalen zolang je blijft focussen op het gewicht en je jezelf niet kunt voeden op een manier die je lichaam nodig heeft.

dieet overeet vicieuze cirkel

Wat dan wel?

Als je je eetbuien of emotie-eten wilt aanpakken, is het belangrijk om deze cirkel te doorbreken en te werken aan de onderliggende oorzaken én je relatie met eten. Dat doe je onder andere door afvallen niet meer als doel na te streven. Je kunt nog steeds de wens hebben om af te vallen, maar je hoeft dit niet actief na te streven. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld zo:

  • Berg de weegschaal op en stop met jezelf wegen (als je nu elke dag weegt, kun je dit langzaam afbouwen)

  • Leer luisteren naar je interne signalen zoals honger en verzadiging in plaats van een eetschema te volgen

  • Stop met sporten om af te vallen maar ga op zoek naar vormen van beweging die je leuk vindt en waarbij je niet over je grenzen gaat

Dit soort keuzes zijn gericht op zelfzorg; luisteren naar je behoeftes en je grenzen respecteren. Wanneer je focust op afvallen, luister je meestal niet meer naar je behoefte en ga je doorgaans over je grenzen heen. Werk aan je relatie met eten, krijg weer grip op je eetgedrag en je zult zien dat je eet- en snaaibuien steeds minder terugkomen. Meestal ontstaat er dan vanzelf een evenwichtiger voedingspatroon.

Er is een reële kans dat dat invloed heeft op je gewicht, en als het zo is, is een bonus. Want waar het echt om draait zijn de gevolgen van een ontspannen en gezonde relatie met eten. Die rust in je hoofd, weer kunnen genieten van lekkers zonder schuldgevoel, etc. dat is natuurlijk ontzettend waardevol!  

Mijn aanpak: samen werken aan een gezonde relatie met eten zodat je weer grip krijgt op je eetgedrag

Ik werk gewichtsneutraal, dat betekent dat ik me niet focus op gewicht en ook niet op afvallen. We werken samen aan jouw eetgedrag en onderzoeken waar jouw ongewenste eetmomenten vandaan komen. Daarna leer ik je bepaalde vaardigheden die nodig zijn om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen.

Wil je daar meer over weten, neem dan gerust een kijkje op mijn website of neem contact met mij op via de button hieronder.

 

Lieve groet,  Anna